abkant-manualPentru cunoscatori, abkantul este o maisna cu ajutorul careia se indoaie tabla, fiind practic ca o presa. Asa cum am discutat si in alte randuri, abkantul este de mai multe tipuri, avand in vedere metoda de indoire care se foloseste. Astfel avem abkant manual, abkant motorizat si abkant hidraulic. Abkanturile manuale pot avea falca superioara si cea inferioara segmentate si pliabile.

Aceste abkanturi cu falca superioara si inferioara segmentate si pliabile sunt echipamente manuale care ajuta la operatiunile de indoire a tablei si sunt similare cu abkanturile cu falca superioara si inferioara segmentate. Un abkant manual cu falca superioara si inferioara segmentate si pliabile este un abkant universal ideal pentru atelierele de tinichigerie, atelierele de reparatii si multe altele de genul. Pe de alta parte insa masina de indoit tabla sau abkantul motorizat se foloseste la prelucrarea tablei de mari dimensiuni, la productia pieselor perforate sau cand suprafata prelucrata are urme. Aceste utilaje sunt echipate cu un ecartament amplasat in spatele masinii, putand fi utilizate de un singur operator, fiind usor de manevrat. Aceste tipuri de masini-unelte au o pereche de falci care prin rotire realizeaza indoirea tablei, repetand operatiunea in ambele sensuri. La polul opus avem masina de indoit tabla sau abkantul hidraulic. Acesta are intrebuintari mult mai complexe, de exemplu, se foloseste mai ales in regim industrial.

Abkanturile hidraulice sunt masini unelte folosite pentru indoirea tablei, care au in dotare un sistem hidraulic de actionare. Sistemul hidraulic ajuta la prelucrarea unor foi metalice cu dimensiuni si grosimi mari. Tocmai din acest motiv masinariile de tipul acesta sunt folosite in special in industria grea fata de un abkant manual cu lama ascutita, de exemplu, care se utilizeaza mai ales in ateliere pentru realizarea aplicatiilor uzuale de indoire a foii metalice. Acest abcant manual ofera numeroase posibilitati de indoire datorita sinei superioare ascutite capasi are si o capacitate mare de lucru si faciliteaza fixarea piesei de prelucrat cu ajutorul unui mecanism special de prindere.