reciclare deseuriReciclarea este un proces – o serie de activitati, mai exact, care include: colectarea si sortarea deseurilor, prelucrarea acestor materiale pentru a produce noi produse de marca, precum si achizitionarea si utilizarea acestor noi produse fiabile de catre consumatorii intermediari si finali.

Reciclarea reduce drastic cantitatea de deseuri care se depun in gropile de gunoi sau care sunt arse in instalatiile de incinerare. Depozitele de deseuri fabricate in cele mai multe orase sunt proiectate sa contina substante chimice toxice degajate de descompunerea deseurilor solide si care ajunge in sistemele noastre de apa. Se produc rapoarte despre produse chimice periculoase contaminand aprovizionarea cu apa in unele orase. Arderea deseurilor solide pentru energia electrica poate fi eficienta, dar se plateste pretul in ceea ce priveste cresterea dioxidului de carbon si a altor gaze cu efect de sera.

Resursele traditionale, cum ar fi petrolul si metalele pretioase (aur, argint, bauxita, cupru etc) sunt toate materii finite, care vor fi epuizate, mai devreme sau mai tarziu. Unii dintre marii producatori de telefoane mobile si de calculatore, recunosc necesitatea unei aprovizionari constante cu materii prime si care sunt active in programele de buy-back pentru reciclarea materialelor din produsele folosite.

Reciclarea este mult mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie, in loc de a produce cantitatile uriase de materie prima noua. Facut pe o scara la nivel international si national, acest lucru ar putea duce la reducerea semnificativa a costurilor energetice. Energia necesara pentru a extrage, procesa si transporta metalul brut de la o mina la o rafinarie este, evident, mult mai mare decat cheltuielile si logistica necesare pentru a recicla metalele si alte materiale de la produsele utilizate. De exemplu, se risipeste mai multa energie pentru fabricarea unei noi cutii de aluminiu din material proaspat decat pentru a produce 20 de cutii din materiale reciclate.