camioane-de-vanzareToate camioanele au acum in dotare pilot, iar la activarea sa, toate sistemele controlate electronic functioneaza in parametri optimi. Cand soferul seteaza viteza de deplasare, computerul stie ca trebuie sa mentina nu doar viteza, ci si turatia motorului. Acest lucru se intampla si la camioane noi de vanzare iar celelalte sisteme se adapteaza in consecinta. Pilotul automat nu trebuie folosit doar pe autostrada, ci pe orice categorie de drum, ori de cate ori se poate, prin urmare el este deosebit de important.

Chiar daca vehiculul este dotat cu cutie de viteze automatizata, soferul poate sa schimbe oricand vitezele manual, deci de fiecare cand crede ca trebuie modificat tipul de condus. Tebuie totusi tinut cont ca schimbarea vitezelor se face din treapta in treapta intre 1.000 si 1.200 rpm, la 1.500 rpm se schimba doua trepte dintr-o data, iar la 1.700 rpm se schimba trei trepte odata. Este bine ca soferul sa exerseze pe modul manual pentru a vedea cum raspunde masina la comenzi si a o putea ajuta si atunci cand ruleaza in modul automat, intervenind cand este cazul. Daca, spre exemplu, se circula pe o succesiune de rampe si pante, computerul nu stie ca dupa coborare urmeaza din nou urcare si atunci nu creste treapta pentru a castiga viteza si merge in frana de motor. Sistemul de evacuare depinde foarte mult de actionarea pedalei de acceleratie, dar mai ales de a celei de frana. La franare, turatia motorului scade, iar la accelerare creste brusc. Cu cat gazele de evacuare sunt controlate mai bine, cu atat motorul functioneaza mai economic.

Una dintre evaluarile facute de „drive support“-ul computerului de bord e si numarul de utilizari ale pedalei de frana si intensitatea. Frana intotdeauna opreste, in timp ce retarderul sau decompresorul incetinesc. Tocmai de aceea, in momentul in care obstacolul este depasit si retarderul este eliberat, semiremorca este cea care „impinge“ ansamblul si ajuta la recuperarea, intr-o oarecare masura, a vitezei.