piese-fiatFIAT, pentru cei care nu stiu inca, este un acronim de patru litere pentru Fabbrica Italiana di Automobili Torino. Tot Fiat este si cel mai mare si mai important grup financiar si industrial din Italia. Sediul central este situat in Torino, regiunea Piemont, in nord-vestul Italiei. In prezent masinile lor se comercializeaza in toata lumea si piese Fiat se gasesc peste tot. Fabrica de automobile Fiat a luat fiinta in anul 1899, fiind conceputa de catre Giovanni Agnelli si alti asociati de-ai sai.

In timp, grupul Fiat s-a dezvoltat foarte mult, devenind cel mai important grup financiar si industrial italian. In urma cu sase ani, Fiat detinea o participatie de 25% la producatorul auto american Chrysler. Intai domeniul de activitate al grupului Fiat a fost doar constructia de automobile si vehicule industriale si agricole. Cu timpul totusi, grupul si-a modificat foarte mult activitatile atat in mediul industrial, cat si in cel financiar si opereaza acum in 61 de tari prin intermediul a 1.063 de companii cu peste 223.000 de angajati (dintre care circa 111.000 in afara Italiei), deci mai bine de jumatate din profitul firmei este facut inafara tarii de bastina. Acest lucru nu conteaza atat timp cat banii se duc la nava mama, iar piese fiat se gasesc la preturi bune acolo unde trebuie, in special pe autofarm.ro. un aspect de apreciat este faptul ca intre anii 1970-1980, Fiat a introdus pentru prima data utilizarea robotilor industriali pentru construcțta de autovehicule.

Uzinele de asamblare Fiat sunt recunoscute ca fiind intre cele mai automatizate si avansate din puncte de vedere tehnologic din lume. Compania Fit s-a dezvoltat foarte mult inca din anii 1960, cumparand si alte companii cu domenii de activitate diverse, dintre care amintim si Automobile – care include firme precum Ferrari, Lancia, Autobianchi, Alfa Romeo, Maserati, Innocenti, Citroën (vanduta in 1976).