ebola-virus33Nu se va raspandi prin aer. Stim ca virusurile pot suferi mutatii, asa ca ne putem gandi si ca Ebola poate sa ajunga sa se raspandeasca pe calea aerului. Asa ceva nu e posibil in viitorul apropiat. Ar fi peste orice fel de cunostinte care sunt la ora actuala despre virusurile cu transmitere rapida. Nici un virus din istorie nu si-a schimbat modalitatea de transmitere asa de drastic.

Nici HIV-ul si gripa nu si-au schimbat modalitatea de infectare, iar Ebola e mult mai „prostut” decat cele doua amintite. Cu atat mai putin ne putem astepta sa fie raspandit prin stranut si tuse. Ebola nu e in stare sa se inmulteasca asa de rapid si de mult pentru a putea sa infecteze un om doar daca sta langa unul infectat care stranuta. Patogenii respiratori ajung in lume in saptamani sau zile. Daca Ebola ar fi ajuns sa se raspandeasca pe calea aerului pana acum am fi stiut-o.

Daca nu sufera mutati, devine mai „bland”. Desi e putin ciudat, virusurile te vor in viata. De obicei, cele mai dure virusuri nu te omoara in 12 ore, dar incearca sa te chinuie cat pot. DE exemplu, HSV-1 infecteaza gradual gazda si ataca doar populatia de peste 60 de ani. Ebola e mai prostut: isi omoara gazda pana sa ajunga sa se raspandeasca imprejur. Cand au loc mutatii ale virusului Ebola, acesta devine mai bland, nu mai e asa puternic. Pentru Ebola, ar fi un castig legat de evolutie, pentru ca s-ar raspandi mai rapid. Pentru oameni, ar insemna ca virusul e mai usor de controlat. Mutatia virusului Ebola ar salva astfel multe vieti.