Exista mai multe tehnologii care sunt utilizate pentru realizarea imprimantelor cu jet de cerneala, in functie de metoda de generare a picaturilor. Cele mai utilizate sunt tehnologia termica si tehnologia piezoelectrica, ambele tipuri avand cartuse imprimanta performante. Procesul pe care se bazeaza tehnologia termica a fost descoperit la sfarsitul anilor 1970 de cercetatori de la firmele Canon si Hewlett-Packard. Prima imprimanta bazata pe aceasta tehnologie, care este si prima imprimanta cu jet de cerneala, a fost imprimanta ThinkJet a firmei Hewlett-Packard, introdusa in anul 1984. Aceasta imprimanta monocrom avea o rezolutie de 96 puncte pe inci la o viteza de 150 caractere pe secunda, aproximativ aceeasi cu cea a imprimantelor matriciale din acea perioada.

Ulterior, tehnologia, viteza si rezolutia au fost imbunatatite in mod semnificativ. Tehnologia termica este utilizata in special de imprimantele firmelor Hewlett-Packard si Canon, dar si Lexmark sau Texas Instruments. Alti producatori, ca Apple si IBM, isi procurau subansambluri pentru propriile imprimante de la firma Canon. Firma Canon utilizeaza numele BubbleJet pentru tehnologia sa termica. In cazul tehnologiei termice, numita si metoda cu bule, capul de imprimare este format dintr-un rezervor de cerneala cu pereti elastici, in care se mentine o anumita presiune. Din acest rezervor cerneala ajunge in camera de generare a picaturilor, care este prevazuta cu un ajutaj in care cerneala patrunde prin capilaritate. Pe unul din peretii camerei se afla un element de incalzire realizat sub forma unei pelicule subtiri. Aceasta permite sa se faca reumplere cartuse imprimanta Brasov deoarece generarea unei picaturi se realizeaza prin incalzirea foarte rapida a cernelii, cu cateva secunde.

Se va incalzi numai un strat subtire de cerneala care este in contact direct incalzitorul, strat care va ajunge la temperatura de fierbere. In acest fel se evapora o cantitate redusa de cerneala si presiunea suplimentara rezultata genereaza o picatura, care este expulzata prin ajutajul duzei. Elementul de incalzire este apoi racit, astfel incat cerneala isi reduce volumul si presiunea, iar cerneala expulzata este inlocuita cu cerneala din rezervor.