watchingTVEu fac parte din generatia care a crescut si cu telenovele, nu numai cu cheia de gat. Multi stramba din nas cand aud de acest gen de productii TV, insa uitatul la telenovele, cel putin pentru mine si toti cei din generatia mea pe care ii cunosc, nu a fost numai o pierdere de timp; cumva, nu stiu cum, poate pentru ca eram mici si asimilam repede orice informatie, am reusit sa invatam limba spaniola. Ok, e adevarat ca nu stiu aceasta limba asa cum stiu englaza, nu pot sa scriu eseuri sau scrisori in spaniola, dar inteleg aproape tot ce vorbeste un spaniol si stiu sa vorbesc, astfel incat el sa ma inteleaga, ceea ce nu e putin lucru.

Crescand insa am avut impresia ca acest curent a trecut si ca incet, incet va disparea complet. M-am inselat amarnic. Nu numai ca nu a trecut, insa multe alte tari, inclusiv Romania, a adoptat stilul si a inregistrat audiente ametitoare. Ceea ce mi se pare si mai amuzant este ca sunt si barbati care se uita la telenovele, dar pe care le numesc seriale, pentru ca sunt sud-coreene, desi, in esenta, tot telenovele raman. Iar daca te gandesti ca Tanar si nelinistit, serialul telenovela in care sunt actori care au imbatranit odata cu el, inca se filmeaza, atunci e cat se poate de clar ca telenovele nu vor muri niciodata. Ele vor evolua, se vor transforma, vor deveni mai complexe, cu scenarii mai bine scrise si cu actori mult mai pregatiti, insa vor ramane in continuare in atentia publicului si vor reprezenta in continuare un curent cinematografic greu de ignorat. Ce este cel mai interesant este ca telenovela, desi multi au impresia ca a fost inventata de spanioli, a fost inventata, de fapt, de americani si poarta numele de “soap opera”. Acestea au aparut in anii ‘30 ca seriale radio, iar numele “soap”, care in engleza inseamna sapun, vine de la faptul ca la inceputuri cele care sponsorizau aceste productii erau companiile de sapunuri si detergenti, cel mai mare advertiser fiind Procter and Gamble. Odata cu aparitia televiziunii, acestea si-au mutat spatiul de emisiune, iar curentul a explodat in toata lumea. De altfel, corespondentul spaniol al termenului soap-opera, adica telenovela, inseamna “poveste televizata”. Cu o asemenea istorie a acestui curent, e greu de crezut ca lucrurile se vor schimba si chiar daca acum si mie mi se par o pierdere de timp, incerc sa ma gandesc ca, pana la urma, sunt mult mai putin nocive decat alte programe care promoveaza violenta si lipsa de valori. Iar daca cei care se uita, reusesc sa invete si limba respectiva, asa cum s-a intamplat cu generatia noastra de telenovelisti spanioli, atunci este chiar un castig.

Poate, cu noua moda a telenovelelor turcesti, vom avea multi vorbitori de limba turca sau mai buni vorbitori de limba engleza, daca Tanar si nelinistit, care se filmeaza de 40 de ani, va mai rezista in timp.